Facebook magazínFacebook magazín | FaceMag.cz

INZERCE: Potěšte své chuťové buňky

Každé kuchařce se občas stane, že neví, co uvařit. Ať už si to přiznáte nebo ne, máte svá oblíbená jídla, která vaříte častěji než ostatní. A když jich máte dost, není důvod vyhledávat jiná. Ale co kdybyste jídelníček trochu ozvláštnila? Třeba si některý z nových receptů zamilujete.

Zkuste rovnou vsadit na něco úplně nového. Potěšte své chuťové buňky něčím, co ještě nikdy nezažily. Nemusí to být nic exotického, stačí ozvláštnit běžné pokrmy nebo sáhnout po něčem, co máte na zahrádce.

Navštivte zahrádku

Zelenina, jako je libeček nebo petržel, skvěle ochutí spoustu pokrmů. Skvělé je například nakrájet lístečky libečku na brambory nebo ho rovnou s bramborami vařit ve vodě, aby získaly jeho chuť. Ale zeleninu nemusíte používat jen na dochucování, můžete na ní postavit celé jídlo.

Vzpomínáte si na doby, kdy jste se stravovali ve školní jídelně? Tehdy vám možná pórková polévka nechutnala, ale když si ji sami uvaříte, budete mít aspoň motivaci ji sníst. Když už jste se s ní vařili. A třeba vaše chuťové buňky od dob základní školy vyspěly a teď jim pórek bude chutnat.

V polévkách lze obecně hezky zužitkovat úrodu ze zahrádky. Nakrájíte do nich mrkev, celer, můžete udělat hrachovku nebo specialitu, jakou je dýňová polévka.

Zkuste obyčejná jídla uvařit originálně

Určitě už máte svůj zažitý způsob, jakým vaříte knedlíky, jak děláte houbovou omáčku, jak smažíte langoše, … Co kdybyste to jednou zkusili jinak? Místo běžných palačinek můžete uvařit třeba palačinky banánové. Místo pečeného kuřete s rýží si vyhledejte alternativní recepty kuřecí maso. Téměř všechny pokrmy lze připravit na několik různých způsobů, jen musíte mít dostatek odvahy na to je vyzkoušet.

Tip na závěr:
Pokud nechcete zkoušet nic nového a přesto chcete objevovat kouzla nových chutí, můžete toho snadno docílit pomocí změny masa. Místo kuřecího vezměte vepřové, místo vepřového hovězí apod. Samozřejmě to nelze u všech jídel – například sekaná z kuřecího není dobrý nápad. Ale rajská omáčka s hovězím místo vepřového už by šla.

Publikováno: Středa, 27 Květen, 2015 autorem Facemag.cz